Country House, Suffolk

A substantial former rectory built in the Victorian Gothic style in 1850. It sits magnificently in the rolling hills of rural Suffolk overlooking unhindered arable land lined with ancient oak.

The new owners were keen to make sense of the cluttered garden, taking advantage of the views yet linking the house harmoniously with the incongruously position swimming pool. They were keen for us to embrace their love of minimalism and clean lines.

Making a clay terrain model of the grounds, Tom fashioned a series of terraces that geometrically graduate away from the house that comfortably links the swimming pool to the house to the swimming pool. These were then modelled more accurately using CAD to calculate a way that used all the excavations on site and not contributing to any landfill.

Materials were chosen to mimic the brick and flint of the house but in a more contemporary way. Minimalist planting of grasses and topiary also mimicked the surrounding landscape of round-headed ancient trees and grassland. Though the design appears simple, it was a complex build ably executed by Stewart Landscape Construction of Essex and resulting in an elegant yet low maintenance country garden much used by the young family.

Date

May 18, 2019

Category

Garden Architecture, Garden Design, style, Suffolk

Top