Old Rectory, Suffolk

This extraordinary house sits comfortably within rural Suffolk farmland not too far from Bury St Edmunds. Views across the fields are unhindered by houses, farm buildings and roads. The 25 acre grounds blend seamlessly with the arable fields and mature Scots pine and Holm oak anchor the house within the landscape.

An extension to the house shifted the focus of use within. As is so often the case, the kitchen/dining room now became the most used room yet views into the landscape were confused. What was originally a service area now needed to work much harder as a formal garden. An existing pond surrounded by weeping willows could not be seen from the house and the clients wanted a tennis court and swimming pool.

We remodelled the landscape into three distinct vistas, each linked in style to the rooms of the house. A sheltered courtyard with a raised pool and bearded iris ‘rill’ links harmoniously with the Moorish décor of the new extension. Re-profiling of the formal lawns now allows for uninterrupted views towards the pond from the drawing room and allows glimpses across the Suffolk landscape. Flanking on either side, trees nestle the house from prevailing winds and visually soften walks the impact of the tennis court and swimming pool.

Date

September 18, 2018

Category

Garden Architecture, Garden Design, style, Suffolk

Top